Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Έζησαν μίνι Αρμαγεδδώνα! 500 τραυματίες από τη βροχή μετεωριτών στη Ρωσία - Εντυπωσιακές εικόνες




- Τέσσερις μαθητες αναμεσα στους τραυματιες - Πληροφοριες ότι τρεις ανθρωποι έχουν τραυματιστει σοβαρα
- 20.000 διασωστες και στρατιωτες στελνει η Μοσχα στην περιοχή
- ΔΕΙΤΕ τη στιγμη που η Ρωσία δέχεται... "επιθεση" απο μετεωρίτες
- Έσπασαν τζαμια σπιτιων, μεγαλη καταστροφη σε εργοστασιο στην πόλη Τσελιαμπινσκ
- Σήμερα θα περασει ξυστά από τη Γη ο αστεροειδης 2012 DA14
- ΔΕΙΤΕ VIDEO ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την εντυπωσιακή πτώση μετεωρίτη στα Ουράλια της Ρωσίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους προκλήθηκαν από σπασμένα τζάμια.



"Τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ίντερφαξ.

Ζημιές έχουν καταγραφεί σε έξι πόλεις της περιοχής, ενώ θραύσματα από την έκρηξη στην στρατόσφαιρα έφτασαν μέχρι τη Σιβηρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος του μετεωρίτη έπεσε σε λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή του Τσέλιαμπινσκ.
 

Οι εικόνες από την περιοχή θυμίζουν βιβλική καταστροφή.
Τα video και οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλούν δέος!

Η είδηση πως στη Ρωσία και συγκεκριμένα στα Ουράλια οι κάτοικοι έζησαν στιγμές... τρόμου όταν μετεωρίτες που μπήκαν στην ατμόσφαιρα άρχισαν να “σκάνε” στον αέρα, είναι από μόνη της εντυπωσιακή. Φανταστείτε να το βλέπετε κιόλας! Το Τσέλιαμπινσκ, όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες ζημιές, βρίσκεται 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.
Οι κάτοικοι της πόλης ήταν πως ένιωσαν σα να γίνονταν σεισμός, η γη άρχισε να σείεται, τα τζάμια να σπάνε, ενώ άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί των αυτοκινήτων.


Συγκλονιστικές και οι εικόνες βιβλικής καταστροφής σε εργοστάσιο της περιοχής που υπέστη ζημιές από την έκρηξη! Η οροφή 6.000 τετραγωνικών μέτρων του εργοστασίου ψευδαργύρου κατέρρευσε, ενώ ενας τοίχος του έχει σχεδόν γκρεμιστεί!
Τα κινητά δε λειτουργούσαν ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος. Για σήμερα έκλεισαν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της περιοχής.




Το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε στην περιοχή 20.000 διασώστες για να βοηθήσουν τους πληγέντες, ενώ επί τόπου εστάλησαν και στρατιώτες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. 





Τι είναι οι αστεροειδείς και τι οι μετεωρίτες;

Με αφορμή την απίστευτη βροχή των μετεωριτών αλλά και τον Αστεροειδή με το περίεργο όνομα που κάνει ακόμα και την Google να τρέμει, ας ξεσκονίσουμε λίγο τις γνώσεις μας. Τι είναι οι αστεροειδείς και τι οι μετεωρίτες;
Οι Αστεροειδείς είναι μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω απ' τον Ήλιο. Η συντριπτική πλειονότητα τους είναι συγκεντρωμένη σε δύο Ζώνες: στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών και στη Ζώνη Κάιπερ (Kuiper Belt). Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα απ' το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια.

Οι αστεροειδείς μοιάζουν με τεράστιους βράχους σε τροχιά γύρω απ' τον Ήλιο. Το μέγεθός τους ποικίλλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα μικρότερα σώματα σε περιηλιακή τροχιά ονομάζονται μετεωροειδείς. Συνήθως οι αστεροειδείς έχουν ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει με πατάτα, οι μεγαλύτεροι όμως έχουν σφαιρικό ή ελλειπτικό σχήμα, καθώς η βαρύτητα που δημιουργεί η μάζα τους στην επιφάνειά τους υπερισχύει.

Σύμφωνα με το ψήφισμα 5Α της 26ης Συνόδου της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (2006), οι σχεδόν σφαιρικοί αστεροειδείς ονομάζονται στο εξής και νάνοι πλανήτες. Οι αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης αποτελούνται κυρίως από πυριτικούς βράχους και μέταλλα. Ο 1 Δήμητρα (Ceres) αποτελεί εξαίρεση, καθώς ένα μεγάλο μέρος του είναι πάγος νερού. Αντιθέτως, οι αστεροειδείς της Ζώνης Κάιπερ αποτελούνται κυρίως από πάγους (π.χ. παγωμένα αέρια). Υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια αστεροειδείς στο Ηλιακό Σύστημα, κι απ' αυτούς μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 είχαν καταγραφεί οι 299.733, με τους 118.161 από αυτούς επίσημα καταγεγραμμένους σε καταλόγους.

Ο μετεωρίτης είναι ένα ουράνιο σώμα που έλκεται από τη βαρύτητα της Γης και πέφτει στην επιφάνεια, χωρίς να διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα. Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, πράγμα που προκαλεί την χαρακτηριστική μορφή ενός μετεωρίτη, γνωστό και ως «πεφταστέρι».

Όταν οι μετεωρίτες εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα οι ταχύτητές τους κυμαίνονται από 36.000 έως και 250.000 χιλιόμετρα την ώρα. Στη συνέχεια επιβραδύνονται και η ταχύτητά τους μειώνεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα, για να καταλήξουν στην επιφάνεια της Γης με ένα χαρακτηριστικό σάλπισμα.

Εν τούτοις, τα πολύ μεγάλα κομμάτια επιβραδύνονται ελάχιστα και γι' αυτό δημιουργούν κρατήρες. Τα πετρώδη, φυσικά, μετεωροειδή, με διάμετρο μέχρι 10 μέτρα, εκρήγνυνται στη διάρκεια της πτώσης τους μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα πριν φτάσουν στην επιφάνεια της Γης, αν και η ενέργεια που εκλύεται είναι ίση με την έκρηξη πέντε ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα.

Αρκετές φορές κατά το απώτερο παρελθόν ιδιαίτερα μεγάλοι μετεωρίτες έχουν φτάσει στην επιφάνεια της γης και έχουν προκαλέσει μεγάλες εκρήξεις.

Ο μεγαλύτερος κρατήρας από ενα τέτοιο γεγονός είναι στο Βρέντεφορτ, στη Νότια Αφρική, με διάμετρο σχεδον 300 χλμ, που πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε κατά την πρόσκρουση μετεωρίτη διαμέτρου 10 χλμ. Από πρόσκρουση μετεωρίτη κοντά στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού θεωρείται πως εξαφανίσθηκαν και οι δεινόσαυροι.


Στους ιστορικούς χρόνους ελάχιστα τέτοια γεγονότα είναι καταγεγραμμένα. Ένα πιθανό τέτοιο φαινόμενο συνέβη το 1908 στην περιοχή Τανγκάσκα της Σιβηρίας, αν και δεν είναι εντελώς σίγουρο αν ήταν μετεωρίτης ή κομήτης. Μία παρόμοια έκρηξη παρατηρήθηκε πάνω από τον Καναδά στις αρχές του 2.000 όπου ένας μετεωρίτης διαλύθηκε αφήνοντας πίσω του ένα σύννεφο σκόνης το οποίο ήταν ορατό επί αρκετές ώρες. Τα κομμάτια, όμως, των σιδηρούχων μετεωριτών, πολλές φορές φτάνουν μέχρι τη Γη.

Για να επιβιώσει ένας μετεωρίτης από την τριβή με την ατμόσφαιρα της γης θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους. Πρακτικώς η γήινη ατμόσφαιρα προστατεύει τον πλανήτη από την εισβολή αντικειμένων διαμέτρου έως και 50 μέτρων και έτσι τα περιστατικά προσκρούσεων είναι σχετικά σπάνια. Μια άλλη πηγή προστασίας για την Γη είναι οι μεγάλοι πλανήτες στις εξωτερικές τροχιές του ηλιακού συστήματος, ειδικότερα ο Δίας που με τα ισχυρά πεδία βαρύτητάς τους προσέλκουν τους τυχόν μετεωρίτες. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η επάνοδος του Κομήτη Σουμέηκερ-Λέβυ που έπεσε πάνω στον Δία.

Βέβαια, αυτό που ζήσαμε σήμερα βλέποντας τα πλάνα από την Ρωσία είναι ένα από τα γεγονότα που θα μείνουν στην ιστορία και θα έχουμε και εικόνα από αυτά....

ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA και  newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου